måndag 28 december 2020
Julen 2020
måndag 21 december 2020
Första jullovsveckan
måndag 7 december 2020
Hej december!
måndag 23 november 2020
En söndag i november
tisdag 3 november 2020
Vips så fyllde han 12 år
måndag 5 oktober 2020
Tre gånger boktips av Camilla Davidsson
Liten tvåa med potential
Liten tvåa med potential är den första delen av tre om familjen Bergendahl som Camilla Davidsson har skrivit. Vi får följa med Sofia som köpt en lägenhet på Östermalm och jobbar med investment banking. På ytan verkar hon ha det perfekta livet, hon är ung, framgångsrik med snygg pojkvän och vänner. Men när man kommer lite närmre karaktären inser man att hon jobbar med sviktande självförtroende, begynnande utmattning och ständig huvudvärk. Att hon lever sitt liv utifrån andras främst hennes pappas förväntningar och att det är dessa som ligger till grund för hennes livsval. Så träffar hon Arvid som ska renovera hennes lägenhet och ställer allt på enda. En feelgood bok med flera bottnar där vi som läsare får genom Sofias ögon komma in i familjen Bergendahl. Språket är okomplicerat och flyter fram i lagom takt och jag som läsare vill veta mer om familjen. Få veta hur deras familjeliv formats och vilka relationer de har till varandra.
I fikonträdets skugga
Följer vi Susanne som är Sofias mamma. Hon står ensam efter skilsmässan med Lars och alla deras gemensamma grejer det köpt under åren tillsammans tynger ner hela hennes existens. Villan i Bromma har sålts och de två vuxna döttrarna har sina egna liv. Till en början står Susanne rådvill den lilla lägenheten på söder som hon tillfälligt hyr rymmer inte det gamla livet och alla sakerna måste förvaras någonstans. Hon flyr till den ärvda mjölkbutiken på Gotland och av en slump börjar hon med en gårdsloppis. Där träffar hon den tysta och lite sura grannen Leo som gärna köper böcker och håller sig lite för sig själv. Tycke uppstår men är Leo inte för lik Lars när allt kommer till kritan och vill Susanne verkligen öppna upp sig för någon igen. Fint om att hitta mogen kärlek och våga välja med hjärtat utan att förändra sin person, sina värderingar och att ta ut den livsriktning men vill ha.
Under samma himmel
Leo och Susanne vill olika saker och drar åt olika håll. Hans liv med rikedom och högt tempo skrämmer både honom och henne. Och så den där boken han ska skriva utan att orka vara ärlig mot sig själv, exfruarna eller sina barn, kommer han inte vidare. Varför ska han skriva den där boken? Och vad gör han ensam i Åre? I under samma himmel får vi lära känna Leo. Se vilka livssituationer som format honom och veta varför han ständigt flyr sina känslor trots att han passerat 60 år. I mitt tycke den sämsta av de tre böckerna. Leo känns tyvärr inte så intressant som karaktär och jag hade velat veta mer om Susanne, Sofia och Arvid och Lovisa. Allt faller lite platt även om jag vill tro att Susanne och Leo ska finna varandra igen.
/Hanna
fredag 25 september 2020
Att känna sig rik
söndag 6 september 2020
Äntligen skogens guld
torsdag 20 augusti 2020
Veckans mat - meny
Första veckan tillbaka i förorten efter ett långt sommarlov och första veckomenyn som planerats. Under corona känns det som att matinspirationen har trutit lite här hemma och fokus har mer legat på att äta goda mellis och glass i stora lass. Mellanmål har känts roligare helt enkelt och med värmen den senaste tiden har ingen av oss varit särskilt hungriga. Vi har också handlat mycket mat på extrapriser vilket gjort det svårt att planera menyn även om jag tror att det kanske blir mera prisvärt i längden. Vi har också slarvat med att handla ekologiskt vilket vi nu ska återgå till med målet att handla 80 % eko-reko totalt sätt.
Veckans meny:
Pasta pesto med rostade rotfrukter
Hamburgare med rostad färskpotatis
Potatisbullar med lingonsylt och rivna morötter
Fiskpanetter med ris och örtsås
Gazpacho med toast
/Hanna
onsdag 19 augusti 2020
Boktips och sommarens läsning
Har ni läst mycket i sommar? I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag har inte riktigt fått till det med läsning i sommar. Jag kom igång väldigt sent under semestern med läsningen och hann då bara med tre stycken böcker som jag läst och två ljudböcker. Vet inte varför egentligen för jag älskar att läsa och ta mig den tiden. Tipsar i alla fall om två favoriter som jag läst:
Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Handlingen utspelar sig i utkanten av en liten stad längst med North
Carolinas kust. Kya som kallas för "träskflickan" av den lokala
ortsbefolkningen kämpar för sin överlevnad, kärlek och för att komma
bort från känslan av att alla människor hon älskat har övergivit henne.
Samtidigt handlar det om ett misstänkt mord i våtmarkerna inte långt
från Kyas skjul. Boken skildrar den speciella naturen i våtmarkerna och
det vilda vackra som finns där och längtan efter att höra hemma och våga
kämpa för sig själv. Boken har varit en stor succé i USA och jag
förstår verkligen varför. Otroligt fint språk och fin melodi.
I hjärtats bibliotek av Phaedra Patrick
Boken handlar om Martha Storm som givit upp kärleken och att bilda egen familj för att ta hand om sina föräldrar under deras sista år i livet. Martha älskar böcker, att arbeta på biblioteket där hon har ett väldigt osäkert vikariat och har extremt svårt att säga nej till människor i den lilla staden som utnyttjar hennes goda sinnelag. Efter föräldrarnas bortgång hamnar en mystisk bok i hennes ägo och det konstigaste av allt är att i boken finns det en hälsning till henne själv inskriven av mormor Zelda som ska vara död sedan länge. Jag tycker om Phaedras huvudkaraktär Martha hon är lite mesig och virrig och igenkänningen finns där. Hon vill men vågar inte för att sedan göra det i alla fall. En fin bok om hemligheter som förändrar människors livsöden.
/Hanna
tisdag 18 augusti 2020
Dagens dikt En kvinna
En kvinna går förbi, söker ögonkontakt och sprider värme med sina leende ögon när du möter hennes blick.
En kvinna går förbi, hon passerar oss på sin väg genom livet, hon bjuder in oss till att ta del av hennes resa.
En kvinna går förbi, hennes låga är på väg att slockna och den värmen hon hade att ge riktar hon nu in mot sitt hjärta.
/Hanna
måndag 10 augusti 2020
Semester på barndomens ö
Vi har varit på Öland. På platser som är så mycket min barndom. Vi har badat, ätit rökt fisk och kroppkakor. Spelat tennis och kort. Gått på utedass och ätit glass. Ja barndomsnostalgin har varit stor och det har varit fint att få se våra barn leka där jag själv lekte i deras ålder. Men mitt i allt insåg jag att jag inte är en så nostalgisk person som jag kanske har trott och att jag inte vill återskapa min egna barndom. Jag vill att trollungarna som nu börjar bli stora får sina sommarminnen i upplevelser, dofter och smaker. Jag insåg också att Öland som ö har givit mig nya upplevelser som vuxen. Genom mitt jobb har jag haft en rad projekt på ön som skapat nya fina upplevelser som vuxen. Mött människor jag verkligen uppskattar och tycker om och kommit till platser på ön jag aldrig varit på som barn. Så min relation till ön har också vuxit. En hjärteplats helt enkelt.
onsdag 22 juli 2020
Långsamma högsommardagar
söndag 5 juli 2020
Hej juli
- Spela tennis
- Äta surströmming för första gången
- Bo på hotell
- Besöka en annan stad
- Kolmården
- Skansen
Historiska museetPicknick på utsiktsbergetBesöka bokskogenHa spansk afton med paella
- Skriva klart min barn-/ungdomsbok.
- Besöka minst en loppis
- Besöka ett för mig nytt naturreservat/nationalpark
- Plocka blåbär och göra blåbärspaj
- Lära mig laga minst tre nya paradrätter till hösten
- Läsa minst 5 böcker
onsdag 17 juni 2020
Att skriva en ansökan och ett personligt brev till en författarutbildning eller skrivarkurs
Jag heter Hanna och jag föddes i augusti när solen värmer, kvällarna är ljumna och alla vill äta kräftor. Jag föddes 1979 och då var min mamma 19 år och min pappa 23 år, med ett begynnande alkoholproblem. Deras kärlek hade hållit i mer än fem år men när de fick mig sprack ballongen och min mamma fattade de viktiga beslutet att hon inte kunde leva med min pappas missbruk och en bebis. Hon lämnade honom och började bygga upp sitt eget liv i förorten. Min start i livet och jag är imponerad av hur bra min uppväxt faktiskt blev. Min mamma har alltid varit kärleksfull, tålmodig, snäll men lite sträng och trott på disciplin och ordning. Hon har alltid varit en trygg vuxen och är fortfarande en av det viktigast personerna i mitt liv. Min pappa som jag haft en relation till under hela mitt liv har alltid varit den påhittiga, äventyrliga naturmänniskan, som inte kan sitta still och som gråter till barnprogram om de är sorgliga. Som ofta under uppväxttiden varit mera i sig själv med sina egna problem än funnits till för sin omgivning. Som velat gott men inte alltid uppnått ett gott resultat.
Jag växte
upp i Bagarmossen, där gångvägarna utgår från torget, skolan är byggd i rött
tegel och ser mer ut som ett fängelse än en skola. Där loftgångshusen ligger
som en grå mur mot skogen och Nackareservatet. Där fyllisarna sitter på torgets
parkbänk och skrattar och skrålar. Där fontänen gör sitt bästa för att hamna i
blickfånget trots att den står lite till vänster på torget. Där höghuset en
gång signalerade modernitet, men med åren mer ser ut som en sliten symbol från
en annan tid. Där växte jag upp, med knästrumpor i klarblåa skinnsandaler, avklippta
jeansshorts och hemstickad kofta. Oftast cyklandes på min röda cykel
småpratandes med mig själv.
Så här inledde jag mitt personliga brev till Långholmens författarskola och jag blev så glad när jag blev antagen och ännu gladare över att få ha gått denna utbildning som givit mig så mycket och gett mig tron på att våga skiva på ett bokmanus. Nu hoppas jag verkligen att jag vågar fullfölja och skiva klart bokmanuset och skicka in den.
/Hanna
måndag 15 juni 2020
Att reflektera, samtala och våga öppna upp om rasism
måndag 8 juni 2020
Tankar i juni - när världen brinner och att hitta lugn i att odla
tisdag 26 maj 2020
Lyxen av att studera, Långholmens författarskola
måndag 11 maj 2020
Hej maj!
tisdag 21 april 2020
Att ha känslor utan uppehåll under Corona
Hur är det då mitt under en pågående pandemi där det känns som att majoriteten av människorna är oroliga och stressade över det tillfälliga begränsningarna, över ekonomin, över samhällsutvecklingen och över att själva bli sjuka eller att de man älskar ska bli svårt sjuka. Jag kan inte svara för alla men för min egna del har det inneburit ett visst lugn. Nu har jag förmånen av att kunna arbeta hemma och jag har två barn i grundskoleåldern som inte drabbats av hemundervisning men det jag tror att lugnet mestadels kommer ifrån är mitt angreppssätt som jag som hsp-person har till mycket i livet för att må bra, mina verktyg.
Min process är i fem steg och så har det varit även gällande coronaviruset:
- Ta in information och hårda vetenskapliga fakta (för mig helt nödvändigt som gärna fångar upp andras känslor och blir känslostyrd). Detta har betytt att jag inte läst alla artiklar och följt nyheternas olika rapporteringar utan tittat på Folkhälsomyndighetens information, MSB:s och WHO:s.
- Processa informationen och låta den sjunka in, gärna stegvis. Skrivet ner tankarna kring informationen och omsatt det till mitt liv.
- Se till det man vet istället för det man tror, detta kan vara svårt men har varit bra för mig och något jag återkommer till. Också bra ur perspektivet vad kan jag påverka och ta för ansvar.
- Skapa rutiner för arbetsdagarna även om mycket är annorlunda.
- Acceptera känslorna och låta det vara utan uppehåll, detta är nytt för mig, för oss alla i vårt samhälle. Ingen förväntar sig att vi ska ha alla svar.
Plåtmat så enkelt och gott!
Plåtmat finns det något enklare. Att bara blanda rotfrukter och grönsaker på en plåt och tjofsa in de i ugnen för att sedan ta ut och servera direkt när det blivit härligt rostade och fått lite färg. I söndags började jag rosta sötpotatis och potatis med lite olivolja örtkrydda och lite chili. Det fick ugnsrostas i 10 min på 225 grader innan jag la till rödlök, vitlök (hela klyftor), zucchini, paprika och sparris och lite mera olivolja för att rostas i 10 minuter till. Färgerna och dofterna blev ljuvliga. Serverades direkt med en kall sås på gräddfil, finhackade soltorkade tomater och riven parmesanost, salt och peppar. Alla blev nöjda och mätta. Och måltiden tog totalt 25 minuter att tillaga.
Plåtmat för fyra:
1 sötpotatis
4 potatisar
2 rödlökar
5 viklöksklyftor
1/2 zuccini
1 röd spetspaprika
1 knippe sparris
Olivolja
Örter, salt och peppar.
/Hanna
måndag 13 april 2020
En annorlunda påsk
/Hanna
fredag 27 mars 2020
Att vara tillsammans - tips på bra familjeserier
Jag måste erkänna att det är inte bara lätt med en smått orolig mamma, 8-åring med humörsvängningar och en tweenie som stundtals vill vara i fred och stundtals krama och hänga tillsammans. Utmanande minns sagt för sambon som får balansera och hålla huvudet kallt och ibland skälla på oss alla tre.
Hur som vad gör man då hemma tillsammans? Vi spelar orimligt mycket tv-spel, bakar för att få fika orimligt mycket och kollar på serier. En serie som jag verkligen kan rekommendera om man har barn över 7 år är "Brevet till kungen". En brittisk drama-, fantasy- och äventyrsserie från 2020 som finns på Netflix med svenskt tal. Serien är på sex avsnitt och är sådär lagom spännande och utspelar sig i otroligt vackra miljöer. Ett annat tips om man gillar naturprogram som vi är "Världens natur Serengeti" som finns på SVT Play. Väldigt vackert naturprogram där man får följa djuren som lever på Serengeti genom det olika årstiderna. Och slutligen tips tre om man längtar efter äventyr och att resa till spännande platser "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" från 2019 finns på C More och Tv4. Robert Gustafsson som Ture är mycket underhållande och alla det fina gamla attributen som den flygande mattan och temlorna finns med.
"Världens natur Serengeti" SVT Play |
onsdag 25 mars 2020
Trädgårdstiderna börjar nu!
Odlingsåret 2020
Buskar och bär:
Hallon
Amerikanska blåbär
Björnbär
Svarta vinbär
Vill köpa två röda vinbärsbuskar.
Jordgubbar
Rabarber
Grönsaker och rotfrukter:
Pumpa
Zuccihini
Potatis
Grönkål
Spritärter
Purjolök
Grönkål
Tomater
Örter:
Timjan
Salvia
Rosmarin
Persilja
Gräslök
Oregano
Basilika
/Hanna
söndag 15 mars 2020
Älskade frukost
/Hanna
onsdag 11 mars 2020
Coronaviruset och att känna oro
/Hanna
fredag 14 februari 2020
Vabruari
Dagen efter var febern fortfarande lika hög och aptiten obefintliga så jag gjorde scones och det gick ner tillsammans med prästost och lite marmelad. Dagen spenderades framför tv och vilandes till ljudbok. Nu är vi på dag fyra men febern är i alla fall på väg ner och lite utomhusluft fick vi i alla fall.
Scones med rivet äpple och russin
1 rivet äpple
1 dl russin
3 dl glutenfritt mjöl
1,5 dl glutenfria havregryn
50 gram smör
2 dl filmjölk
Nypa salt
Kanel efter smak och tycke
Nyp ihop alla ingredienserna och klicka ut på ett bakplåtspapper grädda i 10 minuter på 220 grader.
Smaklig spis.
/Hanna
lördag 8 februari 2020
65% + 50% = 115%
Det jag inte tänkte på var att jag har ett arbete som i perioder är stressigt och att jag inte har någon som kan ta över mina arbetsuppgifter. Att det digitala högarna skulle svämma över och att jag skulle få sömnlösa nätter och stressiga veckor. Att jag är en person som har svårt för att säga nej i min yrkesroll, vilket lätt ställer till det lite. Vill så gärna vara den där personen som är glad, fixar och trixar. Proffstrevlig sa en kollega i veckan. Och mitt hjärta dog lite. För mig är proffstrevlig att vara utåt sätt pepp men lite svår att komma nära, förstå sig på eller tycka om. Orden sårade helt enkelt. Även om hen kanske inte alls menade det så blev jag lite ledsen. Men jag förstår ju att det är så jag framstår. Som en bubblig person som levererar även om alla inte vet riktigt vad och alltid är glad för att stressen gör att jag inte orkar med det där andra. Gnället, energitjuvarna och det eviga samtalen om tid. Och mitt skrivande jo det går bra men helger är nu mera till för att skriva och jag önskar så att jag var bättre på att planera min tid och att skrivlusten skulle infinna sig även under lite stressiga perioder men i ärlighetens namn kommer inte lust under stress. Men jag vill inte gnälla bara bli bättre. Bättre på att säga nej. Bättre på att planera. Bättre på att prioritera lusten att skriva. Och bättre på att känna tacksamhet! Lite röriga tankar en lördag! Nu ska jag skriva för att sedan gå och köpa lördagsgodis med trollungarna. Önskar er en fin helg!
/Hanna
fredag 7 februari 2020
Att landa inför helg
/Hanna
tisdag 28 januari 2020
Hipp hipp hurra!
I helgen firade vi lilla trollungen som fyllde 8 år. Våran minsting som just nu verkar vara lite i en fas när världen börjar kännas lite läskig och spännande på samma gång. Han är fortfarande ett äventyr och gör verkligen vår familj komplett. Älskar Minecraft och att titta på olika gamers. Spelar fotboll, pärlar och bygger med lego helst Harry Potter.
Vi hade kalas för den närmsta släkten och faddrar. Bjöd på korv med bröd med nya favorit tillbehör som picklad rödlök och coleslaw. Efter det fika med pannkakstårta med grädde, blåbärssylt och lite färska blåbär på toppen, så enkelt, prisvärt och gott. Mysigt och lagom. En fin lördag!
/Hanna
tisdag 21 januari 2020
Bästa restfesten - Fried rice!
tisdag 7 januari 2020
Min topp fem över lästa böcker år 2019
Mina fem favoriter år 2019 har varit (utan inbördes ranking):
- Kring denna kropp, av Stina Wollter
- Bränn alla mina brev, av Alex Schulman
- Folk med ångest, av Fredrik Backman
- Allt jag fått lära mig, av Tara Westover
- Jag for ner till bror, av Karin Smirnoff
/Hanna
måndag 6 januari 2020
Hejdå 2019 och hej 2020!
På nyårsafton åkte vi skidor på dagen och hängde i stugan på kvällen. Lagade god mat och samtalade. Vi pratade om året som gått, vilka familjemål vi hade för 2019 (som att pröva äta sniglar) och vilka mål vi uppfyllde. De var flera mål som vi inte lyckades utföra 2019 bl.a. en familjeresa utomlands som vi tar med oss in i 2020.
Vi summerade våra favorithändelser under det gångna året. Några av mina favoriter var påsken på Öland och sommarens fjällvandring. Och vi pratatde om vad vi saknat. Alla fyra var vi överens om att det är bra att ha ett par individuella mål och ett par gemensamma familjemål så så blev det även för 2020.
Vi pratade mycket om Greta-effekten och längtan av att vilja göra rätt saker utifrån miljön men också skapa minnen för livet som familj och drömmen vi alla har om att göra en långresa tillsammans (vilket vi aldrig gjort). Svårt och nyttigt samtal att ha. Vi kom fram till att vi är på god väg när det kommer till mycket men att det finns flera områden vi kan förbättra.
Vi kom fram till att vi är bra på att handla och äta ekologisk mat, laga vegetariskt, välja viltkött framför andra köttsorter, soppsortera och att inte konsumera i onödan. Men att vi har en lång väg att gå när det gäller att handla second hand och att välja tåget framför bilen. Så hej 2020 du är så välkommen och vi är så redo!
/Hanna
Lugna dagar
Mars har fyllts med lugna helger med långa promenader, tv-serier, små vårtecken och vila. Medan vardagen har varit fylld med skola ...
-
Ingredienser 4 personer: 3 morötter 2 små lökar 1 palsternacka Spiskummin Torkad ingefära Torkad chili Kanel Salt Peppar Krossade tomater 3...
-
Vi har haft höstlov tonåringarna och jag. Först tänkte jag inte vara ledig, killarna är stora och har mest egna planer men sedan tän...