måndag 9 januari 2023

Utvärdering av mina mål och nya mål för 2023

Just nu när Sveriges politik verkar ha tagit en u-sväng och omställningen för att uppnå våra miljömål och miljömålssystemet inte prioriteras lika hårt känns det extra viktigt att som individ se över sina egna handlingar och sitt eget agerande. För ett par år sedan satte jag tre stycken mål och nu tänkte jag att det kund vara bra att utvärdera dessa.

Mina tre mål: 

1) Se över min konsumtion av prylar, saker och kläder. Rensa, skänka och sälja. Målet är att inte handla mer än vad som är ytterst nödvändigt. Och se om det går att handla secondhand det som är nödvändigt. Jag måste dock erkänna att jag tillhör de människor som har en väldigt stor garderob och nog egentligen inte behöver någonting alls för min egen del de kommande 10 åren men har ju två trollungar som växer så det knakar och syskonbarn som fyller år osv. I målet ingår också att rensa ut både från småbarnsåldern men också för att jag upplever att alla saker tynger mig allt mer. 

Utvärderingen av mål nr 1: Att se över vår konsumtion som familj har varit svårt inte på de sättet som jag trodde utan mer därför att med en tonåring och en snart 11-åring blir det mycket prylar. Båda har fritidsintressen och aktiviteter som genererar prylar och vi vuxna lika så även om vi inte växer ur fotbollsskor m.m. Vi har däremot blivit bättre på att rensa, skänka vidare och att sälja det som går men målet kvarstår helt klart. I sommar hoppas vi kunna stå på bygdegården med ett alldeles eget loppisbord. 

2) Min konsumtion av livsmedel från andra länder och svenskt kött. Jag älskar avokado och tomater men förstår att dessa långa transporter sliter på miljön och inte funkar trots ekologiska varor. Inte heller att äta industriellt kött. Produktionen måste dras ner för att rädda klimatet och jorden. Allt hänger ihop och nu har vi människor gått för långt. Hanteringen är dessutom på många håll fruktansvärd och går inte att lita på. Så jag kommer nu att minska familjens konsumtion ytterligare (tur att det är jag som storhandlar då alla i familjen inte är lika glada) och fokusera på viltkött när vi ska unna oss denna lyxvara som kött är. 

Utvärderingen av mål nr 2: Har gått över förväntan vi köpte en hel renkalv och ca 70% av de kött som vi åt under 2022 var viltkött. Vi har även handlat från De vilda i Järna och där köpt både hjort och älgkött. Ibland får vi påminna oss om hur viktigt det är att försöka äta bättre kött men över lag har det gått bra och ett mål jag vill fortsätta med.   

3) Se över mina abonnemang och granska den bank och det sparande som jag valt. När jag tänker på abonnemang tänker jag på hur viktigt det är att välja grön-el. Vi har installerat bergvärme men behöver ta ett större grepp kring vår energiförbrukning. Och mitt sparande. Jag vill inte att det slantar som jag sparar i fonder går till verksamheter som inte är hållbara utan tvärtom vill jag att mina slantar gör nytta. 

Utvärderingen av mål nr 3: Detta mål har varit svårt och tyvärr har jag inte riktigt prioriterat det. Orken tog slut någonstans och sparandet har inte varit så stort under året. Så detta mål ska jag ha kvar och i år 2023 verkligen läsa på och gör mera aktiva val.  

Sedan skulle jag vilja lägga till ett nytt mål för 2023. 

4) Gå med i en ny miljöorganisation eller politiskt parti. Jag är sedan tidigare medlem i Naturskyddsföreningen men tycker att det måste finnas mer jag som individ kan göra. Tänker därför att jag ska engagera mig i en ny organisation alt. ett politiskt parti för att känna att just det jag gör bidrar till riktig förändring.  

/Hanna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Första juni och årets första dopp

Första juni bjöd på årets första dopp efter en härlig långpromenad runt sjön och årets första rabarberpaj till efterrätt. En skö...