fredag 16 september 2016

Ekologiskt liv i storstan

Läste för en tid sedan Underbaraclaras krönika i Expressen och blir faktiskt lite förbryllad. Krönikan handlar om Sverige och Norrland samtidigt som den handlar om storstadsbon och landsbyggds människorna. Clara skriver såhär "Jag finner det rörande med människor som bor i stora städer, åker kollektivtrafik, handlar ekogrönt på Ica Nära och betraktar sig själva som miljöhjältar för att de inte äger en bil. Kanske moraliserar de över folk som tar inrikesflyg och säkert har de ibland självgott kläckt ut sig att ”det är ju faktiskt mer klimatsmart att bo i stan än på landet!”.

Jag tycker att Clara missar en viktig poäng och kanske den största poängen av alla som enligt mig är att vi alla måste ställa om för att kunna fortsätta ha den levnadsstandarden vi har idag. Vi måste alla fokusera på att välja mera miljövänliga val. Vi måste alla förstå att vi kan påverka och vi måste alla ta det ansvaret. Vi har en jord, ett Sverige, ett Norrland och ett Stockholm. Det finns ingen plan B. Storstad kontra landsbygd är däremot en viktig politisk fråga men det har ingenting med miljöhjältar att göra. Vi behöver inte ha färre miljöhjältar i storstäderna utan vi behöver att alla som bor i storstaden ska vara en miljöhjälte för att det kan för att utbudet finns och för att kollektivtrafiken finns. Och vi behöver politiker som skapar förutsättningar för Sverige för landsbygden och Norrland. Som förstår att för att människor ska kunna leva där man vill i vårt avlånga land måste det ske politiska förändringar och förutsättningar till arbete, bostad och livskvalité.

Mitt drömscenario skulle vara att vi alla kan vara miljöhjältar oavsett vart i landet vi bor och oavsett vilka ekonomiska förutsättningar vi har. Att vi alla ska kunna:
  • Handla ekologiskt och närproducerat för att det är det utbudet som finns.
  • Odla ekologisk och kunna ha god ekonomi i sitt jordbruk.
  • Ha djurhållning som inte bara är en industri utan industriell, hållbar och ekologisk med djur som mår bra och får leva under rättvisa förhållanden.  
  • Åka kommunalt om det går eller ha en så miljövänlig bil som möjligt.
  • Resa så miljövänlig som möjligt genom ny teknik både för bil och flygindustrin.
  • Bo i hus som är driftsäkra och med låg driftförbrukning.
  • Kunna konsumera hållbara livsmedel, kläder, leksaker och upplevelser.   
Så frågan är inte om miljöhjältarna i storstaden utan jag vill ge en uppmaning till alla politiker. Ni måste skapa bättre förutsättningar för vårt avlånga vackra land och skärpa er! Tiden är nu! Resurserna finns nu! Viljan finns nu! Problemen finns nu! Utveckla, ställ om och låt Sverige bli ett miljöhjälteland!
/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Födelsedagslunch för stora trollungen

  Våran stora trollunge har nu fyllt 15 år och firats i dagarna tre. På själva födelsedagen blev det fika, kompishäng och filmkväll....