måndag 18 januari 2021

Mina mål får 2021

När jag började blogga efter att vi fått vår första trollunge för tolv år sedan la jag otroligt mycket fokus på mat. Vad vi handlade och åt? Vilka bekämpningsmedel och andra gifter vi fick i oss. Hur vi skulle kunna välja ekologiska livsmedel utifrån vår budget och livssituation och förbättra våra livsval och i längden  hälsa. Nu tolv år senare handlar livsvalen om så mycket mer både i stort och smått och mina mål har gått från att konsumera ekologiskt till att få till en mera hållbar livsstil. Jag tror och hoppas på att vi är många som gjort den resan och gör den parallellt just nu i och med hur medvetna vi är, pålästa och den kunskap som vi idag har tillgång till. Sedan har såklart Greta-effekten också bidragit och i stort hoppas jag att politiken verkligen arbetar stenhårt för att Sverige ska uppnå våra miljömål och miljömålssystemet. 

"Miljömålssystemet består av ett generationsmål, 16 miljökvalitetsmål samt ett antal etappmål inom områdena avfall, biologisk mångfald, farliga ämnen, hållbar stadsutveckling, luftföroreningar och klimat. Sveriges miljömål är det nationella genomförandet av den ekologiska dimensionen av de globala hållbarhetsmålen". Kopierat från https://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/

Men jag tänker att vi alla måste ställa om och bidra inom olika områden för att politiken ska få någon genomslagskraft. Så mina mål för i år är i stort och smått: 

1) Se över min konsumtion av prylar, saker och kläder. Rensa, skänka och sälja. Målet är att inte handla mer än vad som är ytterst nödvändigt. Och se om det går att handla secondhand det som är nödvändigt. Jag måste dock erkänna att jag tillhör de människor som har en väldigt stor garderob och nog egentligen inte behöver någonting alls för min egen del de kommande 10 åren men har ju två trollungar som växer så det knakar och syskonbarn som fyller år osv. I målet ingår också att rensa ut både från småbarnsåldern men också för att jag upplever att alla saker tynger mig allt mer. 

2) Min konsumtion av livsmedel från andra länder och svenskt kött. Jag älskar avokado och tomater men förstår att dessa långa transporter sliter på miljön och inte funkar trots ekologiska varor. Inte heller att äta industriellt kött. Produktionen måste dras ner för att rädda klimatet och jorden. Allt hänger ihop och nu har vi människor gått för långt. Hanteringen är dessutom på många håll fruktansvärd och går inte att lita på. Så jag kommer nu att minska familjens konsumtion ytterligare (tur att det är jag som storhandlar då alla i familjen inte är lika glada) och fokusera på viltkött när vi ska unna oss denna lyxvara som kött är. 

3) Se över mina abonnemang och granska den bank och det sparande som jag valt. När jag tänker på abonnemang tänker jag på hur viktigt det är att välja grön-el. Vi har installerat bergvärme men behöver ta ett större grepp kring vår energiförbrukning. Och mitt sparande. Jag vill inte att det slantar som jag sparar i fonder går till verksamheter som inte är hållbara utan tvärtom vill jag att mina slantar gör nytta. 

/Hanna 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar