söndag 3 november 2019

Skam, skam och mera skam

Känner du skam? Som flygskam eller köttskam? Eller någon form av konsumtionsskam? Mobilskam? Jag ser det som badsidan av det samhälle vi lever i idag. Min trendspaning av vår samtid/nutid är just att vi känner skam men vi förändrar inte våra beteenden.

Vi ställer inte krav på en mera cirkulär politik och ekonomi eller att flyget ska beskattas utifrån den miljöpåverkan som den faktiskt har (eller varför inte ta bort subventionerna som flyget har) eller att våra handlare bara ska ta in ekologiskt kött helst svenskt. Nej istället gör vi saker i smyg. Vi som så gärna visar upp hela vår dagbok på Instagram och FB åker nu på semestrar utan att vara sig lägga upp det i våra flöden eller nämna det för kollegor på våra jobb. Vi har slutat ta den där bilden på flygvingen ovanför molnen. Eller vi tar den men vi postar den inte längre på Instagram.

Vi äter kött både på restaurang och hemma för att vi unnar oss något extra. Det konstiga är bara att vi unnar oss det hela tiden. Skammen och medvetenheten om skammen har bara gjort att vi inte pratar om det och inte visar upp det på våra sociala kanaler. Men vips så står vi där fyra kollegor i fikarummet och vist är det så att två av oss är solkyssta (dock inte jag själv då som inte varit utomlands just under höstlovet). Och vist känner vi skam men som sagt att ändra på våra beteenden är svårt så därför gör vi det inte.

Vad vi behöver är att gå från skam till handling men hur gör vi det? Hur blir vi kravställare till en bättre miljövänligare värld? När jag började blogga år 2012 låg det en del skam i det. Många tyckte det var konstigt. Att intressera sig för miljön, konsumtionsmönster och att vilja ha en mera giftfri värld såg med lite konstig blick. Nu är den blicken mångas och det är inte lika ensamt som då. Vi är många som har vegetariskt rätter i matlådan och inte bara på måndagen. Och vi är många som vill göra mera miljömedvetna val men hur ändrar vi våra beteenden?

I den bästa av världar är det billigt att göra rätt och dyrt att göra fel. Eller snarare borde det vara så att det är billigt att konsumera det som har en liten miljöpåverkan och dyrt att konsumera sånt som har en hög miljöpåverkan. Att en vara har flugits in borde göra den svindyr, lika så om den åkt fraktfartyg runt halva jorden. Men att den har odlats och skördats nära där den säljs borde göra den billig. Saker som inte är industriellt framställda borde vara billigare än varor som gjorts i fabriker. Och det bästa vore om du som konsument kan se och göra valet utifrån varans hela kedja, då skulle det bli verklighet av från jord till bord och kanske skulle vi kunna kasta skammen i papperskorgen där den hör hemma och istället stå för det livsval vi gör!
/Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Födelsedagslunch för stora trollungen

  Våran stora trollunge har nu fyllt 15 år och firats i dagarna tre. På själva födelsedagen blev det fika, kompishäng och filmkväll....