tisdag 27 augusti 2024

Skördetid och äppelår

I år fick inte vi något lyckat odlingsår. Tiden och orken räckte inte riktigt till och lusten infann sig inte riktigt. Därför är jag extra glad över att vi satsat tidigare år på saker som kommer år efter år. Att vi investerat i vinbärsbuskar, en amerikansk blåbärsbuske, en vinranka, en björnbärsbuske osv. Extra glad är jag för att den arborist som undersökte våra fruktträd när vi precis köpt huset för 13 år sedan hade fel inget av våra träd har ännu dött och det fortsätter att ge fantastiska äpplen och plommon. Så nu njuter vi av det vi har och tar hand om äpplen för glatta livet för gösses vilket äppelår vi har. 
/Hanna

Så var höstterminen igång

Det är mycket som händer vår lilla familj i höst. Vår stora trollunge började i förra veckan på gymnasiet och jag kan inte förstå att han nu är så stor. Gymnasietiden tyckte jag själv var lite orolig allt var nytt och samtidigt skulle man hitta sin plats och veta vem man var och vad man ville. Inte alltid det enklaste. 

En av mina bästa vänner lärda jag känna under gymnasiet och jag är så glad över att just hon finns i mitt liv och att vi varit vänner så länge. Att vi vågade prata med varandra den där första veckan i det långa tegelkorridorerna var verkligen tursamt. Bättre vän får man leta efter. Jag håller tummarna och hoppas att min son kommer att finna sina hjärte-personer som han kan vara sig själv med under denna lite oroliga tid. Och att han kommer att gilla sitt valda program, skolmiljön och utmaningarna han kommer att ställas framför i att lära nytt och utvecklas. Att han är modig och antar utmaningen. 

Jag själv har också valt att studera på deltid i höst, hållbarhet, någonting som jag brinner för. Jag kommer både att läsa på Folkhögskola och en kortare kurs som mer riktar sig mot min bransch, byggbranschen. Jag ser fram mot att få lära mig nytt och att inspireras. Och jag hoppas att det ska ge mig lite av en gnista tillbaka. Som jag saknat i min yrkesroll den sista tiden. Jag har insett att för mig är kunskap och utveckling otroligt viktigt för att jag ska känna driv och glädje i vardagen. Det behöver inte vara stora saker men att vara i en framåtrörelse ger mig så mycket. Jag hoppas att gnistan kommer tillbaka. 
/Hanna

 

måndag 19 augusti 2024

Sommarlovets sista veckor

Sommarlovet sista två veckor har vi rest lite mellan sommarstugan och hemma och passat på att fira två födelsedagar. Vädret har varit fint och vi har varit utomhus så mycket som möjligt. Promenerat, badat och gjort korta utflykter för inköp av glass och fikabröd.

Den första födelsedagen vi har firat var min egna födelsedag. Jag fyllde 45 år så inget särskilt men det är mysigt att träffa föräldrar, syskon och syskonbarn efter en lång sommar isär. Vi passade på att bjuda in till årets första kräftkalas. Riktigt mysigt och båda sorternas kräftor var goda. Lagom salta och smakrika. Jag älskar ju tillbehören mest och västerbottenpaj, ost och kex, aioli och salladen med fänkål och äpple var perfekta tillbehör. Åt faktiskt lite färska räkor också som var riktigt goda. Till efterrätt hade lillasyster gjort ananaspaj och det är nog bland den godaste efterrätten jag vet, mums! 

En vecka senare fyllde min lillasyster 40 år! Jag kan inte förstå att vi blivit så gamla, vart tog alla år vägen. Minns fortfarande hur glad jag var när jag som 5-åring fick veta att jag skulle bli storasyster. Vi firade genom ett lyxigt restaurangbesök på Gripsholms värdshus, där åt vi Moules frites och njöt av härliga samtal och sensommarsolen på uteserveringen. Innan vi alla gick hem till lillasyster som bor i småstaden för paketöppning, sång, tårta och kaffe. En riktigt fin och mysig eftermiddag och kväll!

Fina två veckor som kapslade in sommarens upplevelser och känslor i våran minnesbank! Tack sommarlovet du var dejligt!  
/Hanna

söndag 11 augusti 2024

En vecka i Jämtland

Vi har varit en vecka i Jämtland. Gått dagsturer på fjället, bowlat i byn och ätit gott. För mig känns sommaren alltid som härligast när vi är där. Jag tror att det är vyerna och att tankarna och stressen försvinner direkt ur kroppen vid första andetaget. Att fokus ligger på vandring gör också att vardagen med jobb, skola, att ta hand om huset och att förbereda för hösten känns långt borta. Sommaren känns lugnare och tempot går ner. Dagens mål är bara att vara i naturen och att komma överens om en lagom dagstur. I år gick vi Välliste-runt på 12 km, Grofjällsrundan vid Edsåsdalen på 11 km och till Ristafallet en tur på 5,5 km om man väljer att gå längst den ena sidan. Alla tre turer var riktigt fina och jag hade gärna stannat kvar en vecka till, Jämtland har en speciell plats i mitt hjärta och sommarsemestern känns inte komplett om vi inte varit där.
/Hanna   

Skördetid och äppelår

I år fick inte vi något lyckat odlingsår. Tiden och orken räckte inte riktigt till och lusten infann sig inte riktigt. Därför är jag...