tisdag 8 november 2016

Andlighet och stress

Både i mitt jobb och privat har jag den senaste tiden besökt städer runt om i vårt avlånga land. En plats, sevärdhet som jag fastnat för är att besöka är stadens domkyrka eller kyrka. På något sätt tycker jag att kyrkorummet ger mig så mycket. Det rustika pelarna, valven och basilikans form utstrålar trygghet och lugn. Och fast jag inte varit där förut eller utövar en kristen tro känner jag en inre andlighet vid besöket. Som en plats för eftertanke där stressen snabbt lämnar kroppen så fort man stigit in genom portarna. Som att tiden inte går lika snabbt så länge man befinner sig inne i kyrkan. Vid mina besök har jag suttit ner i kyrkobänken och bara låtit tankarna vandra i ungefär 30 minuter innan jag avslutat besöket med att tända ett ljus. Och dessa 30 minuter känns alltid så välbehövda efter att ha varit uppe i varv för att hinna till tåget tidig morgon, jobbat under resan för att sedan komma till en ny stad med fullspäckat schema kommande dagarna. Som kräver att man presterar och är på topp.


Strängnäs domkyrka

I fredags följde jag med min mamma på en konsert i Strängnäs domkyrka Thomas Di Leva sjöng tillsammans med en fantastiskt vacker kör som bjöd på så mycket kärlek, insikt och skratt. Efteråt var jag alldeles varm inombords. Den värmen jag kände det är andlighet för mig och det finns inget bättre botemedel mot stress. Och som Thomas sjöng du och jag är mirakel här, så varför inte göra det bästa av det! Stressa ner, njut av livet lite mera och älska tills hjärtat spricker.   
Och viktigast av allt umgås med de som du älskar när du kan och orkar och känner dig starkare.


För det är ju det som är så tråkigt om du är utmattad eller är på väg att bli att även det som är roligt är uttröttande och ibland slitigt som att bestiga Mount Everest  inombords och då gäller det att ta nya tag och hitta det som gör att man orkar igen. För mig är det tennisen, familjetiden och att planera mina tjänsteresor och större prestationer på jobbet noggrant så att det finns utrymme till återhämtning efteråt och att lägga in pauser för mig själv i vardagen både hemma och på resandefot.


Lunds domkyrka

Hoppas ni får en trevlig tisdag! Imorgon bär det av igen genom landet och förhoppningsvis hinner jag besöka en ny kyrka.
/Hanna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sommarens första semestervecka

Det blev en fin första semestervecka på Mörkö. Vädret har verkligen varit fantastiskt.  Vi har ätit glass i stora lass, en massa...