tisdag 19 augusti 2014

Ekoparadiso, hur, var & varför?

Innan semestern fick jag en viktig fråga av en kollega som gällde min livsstil och hur jag ser på "Ekoparadiso"? Är det bara en blogg var kommentaren? Och vet ni jag kan verkligen svara ärligt på den frågan att nej det är inte bara en "blogg" utan det beslutet jag tog har förändrat våra liv.
Hur har det gjort det då? Det mest påtagliga är att vi inte längre tillbringar vår lediga tid med att konsumera och vara i olika köpcentrum eller köpkvarter. Vi handlar och konsumerar när behovet finns och inte för att det är roligt (även om det kan vara kul nu att just spara till den där tröjan som man verkligen vill ha).
Att byta ut mat, hushållsartiklar, kläder och leksaker till ekologiska alternativ är inte alltid lätt och det går inte alltid. Det kräver planering och bra koll på sin omgivning. Det gäller också att välja vilken nivå ska vi satsa på så att det fungerar för oss i vårt hushåll men två arbetande småbarnsföräldrar.
När vi påbörjade det första eko-reko året var jag föräldraledig och hade mycket tid att leta och undersöka bättre alternativ. Nu när jag jobbar igen lite mera än 1 år tackar jag gud för internet. Det har förenklat vårt liv avsevärt. Att kunna handla kläder och leksaker på nätet har funkat bra. Lika så att få frukt och grönsaker direkt till dörren hemma.
Varför ville vi förändra vår livsstil? Det började med att jag såg en dokumentärfilm om Tanzania och fisket där sedan började jag fundera. Varför ska jag som kan ekonomiskt inte ta ansvar och kontroll över min konsumtion och välja bättre alternativ som finns eller bara inte handla alls på ett tag eller bara handla saker jag kan stå för? Jag ville helt enkelt att vi skulle göra det vi kan som en vanlig småbarnsfamilj. Och bara en "blogg" har blivit viktig för mig som för så många andra som bloggar ett sätt att uppmärksamma det man gör, tycker om och står för som en del av en själv.
Jag ville ha tydliga mål med min blogg och förbättra mitt liv. Det ska bli spännande att se vad hösten har att erbjuda i eko-reko väg. Jag hoppas att ni fortsätter att dela min resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Första juni och årets första dopp

Första juni bjöd på årets första dopp efter en härlig långpromenad runt sjön och årets första rabarberpaj till efterrätt. En skö...