lördag 12 maj 2012

Kött?

Jordbruksverket har gjort studier som visar att vi svenskar har gått från att äta ca 27 kilo kött per person och år i genomsnitt 1990 till 43 kilo kött per person i genomsnitt idag. Köttkonsumtionen och köttindustrin står för stora belastningar på vår miljö. För att det är en industri och många av djuren som hamnar på tallriken har inte varit ute och betat gräs under bar himmel. Idag vet vi att det är fakta och inte något flum flum, hur gott det än må vara med fredagsbiffen. Jag tillhör den skara som är allätare och inte håller på med någon särskild diet. Idag äter vi kanske kött 3-4 gånger i veckan som många barnfamiljer med oss i form av korv, köttfärs och fredagsbiffen.


Nu gäller det att ta nya tag och minska på köttet och framför allt nötköttet som är den största miljöboven. Hur ska jag då lyckas med det i en familj där vi älskar kött? Jo på följande sätt:
  1. Köpa ekologiskt kött
  2. Köpa närproducerat kött 
  3. Köpa viltkött 
  4. Minska på mängden kött
  5. Laga mera vegetarisk mat 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Påsklov 2024

Jag har förstått att för många är påsken den härligaste av högtider. Utan stress och krav. Och jag är benägen att hålla med. Vi ...